Een bijzondere vondst in Egypte van 3000 jaar oud

In Cairo, Egypte, vond vorige week een bijzondere ontdekking plaats. Een wel 3000 jaar oud standbeeld werd midden in de sloppenwijken van Egypte gevonden. Vermoedelijk is het de farao Ramses II. Als dat zo is, dan kan dit zomaar eens een nieuw begin voor Egypte betekenen…

Op 9 maart vond een team van Duitse en Egyptische archeologen een gigantisch, 3000 jaar oud standbeeld. Vermoedelijk gaat het om een standbeeld van de grote farao Ramses II. Midden in de sloppenwijk Matariya, was het team al een tijdje opzoek naar archeologische ontdekkingen. Dat ze zo iets moois zouden aantreffen, had niemand durfen hopen.

3000-year-old-statue-discovered-pharaoh-ramses-II-Cairo-4-1

Wellicht vraag je je af; wie is Rames II?! Ook ik moest het even opzoeken, maar dat was het waard. Bij dezen even een korte geschiedenis les. Ramses II, ook wel Ramses de Grote genoemd, was de 3e farao van Egypte. Hij wordt gezien als de grootse farao aller tijden. De beste man had meerdere vrouwen, met wie hij maar liefst 52 kinderen kreeg. Maar zijn grote geliefde was Nefertari, wiens naam ‘Prachtige Metgezel’ betekende. Haar graf is een van de mooiste grafen en nog steeds te bewonderen in de Vallei der Koninginnen.

Ramses stond bekend als een groot veldheer en bouwer. Hij zorgde er onder andere voor dat  Aboe Simbel en het Ramesseum werden gebouwd en breidde ook verschillende andere tempels uit. Bovendien liet hij een nieuwe hoofdstad in de Nijldelta bouwen om zo een betere positie te hebben, indien er een aanval zou worden gepleegd.

3000-year-old-statue-discovered-pharaoh-ramses-II-Cairo-5-1

Niet het gehele standbeeld is gevonden. Tot nu toe zijn alleen de buste en het hoofd van de farao gevonden, welke samen al 8 meter groot zijn. Het beeld is gemaakt van kwartsiet, een gesteente dat voornamelijk uit mineraal kwarts bestaat. Op dit moment word er al hard gewerkt om het beeld op te knappen, zodat deze tentoongesteld kan worden in het Grand Egyptian Museum wat in 2018 open zal gaan.

Dat Egypte vol prachtige historie zit, dat weten de meesten wel. Toch wordt dit momenteel overschaduwd door de onrust in het land. Maar ook ondanks de onrust, voelt het land niet echt meer heel historisch aan. De gigantische hotel complexen, zielige kamelen ritjes en uitgebuite piramide tours, zijn niet erg bevorderlijk voor de mythische sfeer die er eigenlijk in het land heerst. De hoop is dat het nieuwe museum hier wat meer voor gaat zorgen. Wij vinden alle farao’s en mummies namelijk reuze interessant!

Lees ook: Tips om het vakantiegevoel thuis van te houden