Ben jij veilig online?

Weet jij zeker dat je op een veilige manier gebruikmaakt van het internet? Of heb je wel eens twijfels? Misschien denk je dat er geen enkel probleem is, want je doet ‘wat iedereen doet’. Maar dat is zeker niet altijd de betrouwbare maatstaaf is voor veiligheid.

Het is namelijk zo dat de meeste mensen niet erg veilig met het internet omgaan. Het gemak staat namelijk voorop en veiligheid komt op de tweede plaats. Ga voor jezelf maar na:

· Gebruik je hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts?

· Hoe vaak klik je op ‘later’ als een app vraagt om een update?

· Wanneer heb jij voor het laatst alle cookies van je apparaat verwijderd?

· Gebruik je buitenshuis liever een gratis openbaar wifi-netwerk dan je mobiele data?

· Bezoek je wel eens onbeveiligde websites? Of heb je geen idee wat dit inhoudt?

· Gebruik jij een VPN?

En dit zijn slechts een paar punten waar je over kunt struikelen. Om zo min mogelijk risico te lopen online, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk maatregelen neemt. Van betere management van je wachtwoorden tot je software tijdig te updaten en een VPN te gebruiken.

Onveilige websites

Je kunt controleren of een website veilig is om te bezoeken door te controleren of het adres begint met ‘https’ en of er een icoontje van een slotje naast het adres staat. Als de website niet beveiligd is, staat er meestal de tekst ‘Niet beveiligd’ of zelfs ‘Gevaarlijk’ naast het adres. In sommige gevallen opent je browser zelfs de foutmelding ‘je verbinding is niet privé’ en krijg je pas toegang tot de website als je hier in de geavanceerde instellingen handmatig toestemming voor geeft.

Bezoek dit soort websites niet, tenzij je er zeker van bent dat het veilig is. Je brengt je privé-informatie waarschijnlijk in gevaar als je deze site toch gebruikt zonder VPN.

Onveilige netwerken

Een onveilige wifi-verbinding is een netwerk waartoe je toegang hebt zonder wachtwoord. Dit zijn meestal openbare netwerken in koffietentjes en in de trein.

Sla dit soort wifi-netwerken over en gebruik je 4G/5G dataverbinding of een VPN om ervoor te zorgen dat je persoonlijke gegevens veilig blijven. Je weet immers niet wie er nog meer op hetzelfde netwerk mee zit te kijken. Of, erger nog, je weet niet zeker wie de eigenaar van het netwerk is. Misschien heeft iemand een mobiele hotspot aangezet met dezelfde naam en gaat al je internetverkeer via het apparaat van die oplichter.

Ditzelfde geldt trouwens ook voor wifi-netwerken waarvan het wachtwoord op een bordje aan de muur hangt en algemeen bekend is. Dat wachtwoord heeft weinig zin.

VPN gebruiken om veiliger te surfen

Hoewel het altijd een goed idee is om een VPN te gebruiken als je online bent, is dit noodzakelijk als je verbinding maakt met openbare wifi-netwerken of als je onveilige sites bezoekt.

Als je verbinding maakt via een VPN-dienst gaat al je internetverkeer via een versleutelde tunnel naar een VPN-server voordat het op de gewenste locatie terechtkomt. Niemand is dan in staat om gegevens te onderscheppen of te lezen en de eindbestemming (misschien de onveilige site) kan ook je IP-adres niet zien.

Let wel dat je kiest voor een betrouwbare VPN-dienst met een bewezen no-log policy, want anders schiet je er weinig mee op. Gelukkig zijn deze VPN-diensten gemakkelijker te vinden dan een veilig wifi-netwerk.