Ben jij ook zo lekker jezelf gebleven? Dan ben jij authentiek!

Toegegeven: het is verrekte moeilijk om jezelf te blijven. Om trouw te blijven aan je normen en waarden, aan jouw visie en missie. Wat wil jij? Waar sta jij voor? De meeste mensen willen wel authentiek blijven, maar worden onderweg afgeleid en verliezen zo zichzelf.

De mens gedijt het beste in kuddes, als het moet tenminste. Want het is een feit dat er genoeg einzelgängers op deze wereld rondlopen, maar ook zij moeten zich vaak aanpassen aan de meute. Op de crèche begint dat al, het ‘erbij’ willen horen. Buitenbeentjes zijn nooit écht gelukkig. Ze voelen zich onbegrepen, eenzaam en verloren, dus doen mensen er alles aan om niet buiten een groep te vallen. Logisch, maar dit hoeft niet ten koste te gaan van jouw karaktereigenschappen en unieke persoonlijkheid.

Reken af met een vertekend lichaamsbeeld.

Ja. Je deelt de wereld met andere mensen en soms moet je je aanpassen. Maar dus niet ten koste van jezelf want dan verlies jij je toegevoegde waarde. Want juist de dingen die jou anders maken zijn zo bijzonder. Ook al lijkt dat soms helemaal niet zo.

Social media
Zeker met de komst van social media lijkt het van groot belang dat we de meute bijbenen. Wat zeg ik? Hollen! De ene na de andere post verschijnt op jouw scherm, de een nog briljanter dan de ander. Wat lijkt ons leven daar saai bij! We voelen ons opgejaagd om nog meer te ondernemen, jezelf steeds in een nieuwe outfit te steken en toch nét iets vaker een borrel te pakken. Vermoeiend! Want die briljante foto’s en berichten die je overal ziet zijn slechts een klein deel van wat een ander van zichzelf laat zien. Met een filter worden minder mooie kiekjes opgepoetst en #latergram zorgt ervoor dat het de hele week feest blijft. Hoe ga je dat volhouden? Niemand heeft de hele week feest, oneindig veel geld om zichzelf iedere dag in een nieuwe outfit te steken en alleen maar succes.

Momentopnames
Al die mooie plaatjes zijn momentopnames. Omdat je je zo moet focussen op de buitenwereld worden de momenten voor jezelf schaarser. Je krijgt het drukker, bent gehaaster en hebt minder tijd voor verdieping of dingen die er écht toe doen. Tijdens een borrel of etentje ben jij vooral bezig met je mobiele apparaat want hé, deze avond moet écht vereeuwigd worden. En als jij uitgeblust thuiskomt voel jij de noodzaak om nog even door de newsfeed te scrollen, hetzelfde ritueel herhaal je als je net wakker bent. Eigenlijk zonde van al je tijd, tijd die nodig is om na te denken en je hoofd leeg te maken. Om jouw dromen te volgen zonder steeds maar weer geprikkeld te worden door ‘droomwerelden’ van anderen.

Superego’s
Toch is het een feit dat we ons identificeren met alles wat er om ons heen gebeurt. Dit is bij iedereen met de paplepel ingegoten. Vanaf dag een op deze wereld leren we wat goed of fout is, wanneer je succes hebt of juist enorm faalt. Hierdoor hebben we ons een beeld van deze wereld en onze plek hierin gevormd. Maar die plek is vooral niet digitaal of in 140 tekens uit te drukken. Jij doet ertoe in de échte wereld en jouw status heeft niets te maken met een fabulous Instagram account. Jouw ego zal hier anders over denken, maar dit ego is slechts een klein gedeelte van jezelf. Het ego bepaalt hoe jij wilt dat anderen jou zien en het vraagt constant om erkenning. Social media is dan ook iets waar het ego enorm gevoelig voor is.

Drie keer nadenken voordat je iets op social media plaatst.

Dus?
Nou, leef jij voor jezelf of voor anderen? Laat jij je ego of je ‘echte’ zelf meer op de voorgrond treden? Doe jij dingen omdat anderen het van jou verwachten? Of zijn je keuzes gebaseerd op meer dan dat? Wij hopen dat laatste, want een schijnwereld maakt je niet gelukkig. Het ego wil altijd meer en heeft nooit genoeg. Dus als jij merkt dat jij je geluk téveel laat afhangen van je ego, stop daarmee! Disconnect jezelf van social media en trek je terug. Langzaam komt je authentieke zelf weer tevoorschijn. Misschien loop je niet meer in de hipste mode, ben je maar wat aan het aanrommelen en gedraag jij je als een heuse huismus. Maar dan wel een fluitende! Want authentiek zijn, oprecht naar jezelf zijn, dat is pas is ultieme vrijheid!