Ben jij een Vata-type? Zo krijg je jezelf weer in balans

Tijdens een consult bij de mesoloog in het Intergraal Medisch Centrum in Amsterdam bleek dat ik een zuiver vata-type ben. En niet alleen dat, er is ook een vata-verstoring vastgesteld. Maar wat is vata eigenlijk? En hoe krijg je dit weer in balans.

Vata komt uit Ayurveda, een geneeswijze uit het oude India. De letterlijke betekenis van ayurveda is ‘kennis van het leven’. Ayurveda gaat ervan uit dat alles op aarde is opgebouwd uit de vijf elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde. In ons lichaam zijn deze elementen vertegenwoordigd in de drie basistypen vata, pitta en kapha. Deze drie dosha’s regelen alle lichaamsfuncties en bepalen welk type jij bent. Ieder mens heeft alle typen in zich, maar in een andere unieke verhouding. Is vata overheersend? Dan ben je dus een vata-type, net als ik.

Wat is vata?
Ik had het eerder over de vijf elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde. Van deze elementen horen ether en lucht bij vata. Vata staat voor beweging in het lichaam en het gaat een grotere rol spelen naarmate we ouder worden. De eigenschappen die bij vata horen zijn: droog, veranderlijk, beweeglijk, licht, koud, subtiel, snel, indringend en ruw. Maar hoe omschrijf je het vata-type?

1. Het vata-type is licht en fijn gebouwd
Ze kunnen veel eten zonder al teveel aan te komen.

2. Ze zijn gevoelig voor lawaai en reageren heftig op geluiden
Met vuurwerk en ballonnen hebben ze he-le-maal niks, stel je eens voor dat het knalt!

3. Vata-types hebben het snel koud
Daarom houden ze van de zon, dragen warme kleding, drinken veel thee en eten het liefst warm.

4. Ze hebben een droge- en gevoelige huid
Het is verstandig om niet té vaak te douchen, en om jezelf na het douchen in te smeren met een hydraterende olie of lotion.

5. Vata-types doen vaak alles snel
Zo lopen ze bijvoorbeeld stukken sneller, en ze ratelen maar door! Lang-zaam spreken kunnen ze niet.

7. Ze zijn erg gevoelig
Ze voelen sferen aan en kunnen zich goed inleven in een ander. Ook worden ze snel emotioneel.

15 dingen die je herkent als je hoogsensitief bent.

8. Het zijn vaak creatieve en fantasierijke types
Ze houden van verandering, ontdekken graag nieuwe dingen en dromen er op los.

9. Ze zijn snel van begrip
Informatie komt snel binnen, ze lezen sneller en hebben dingen eerder door dan dat andere dat hebben. Ze zijn erg scherp!

10. En maken zich vaak zorgen
Ze zijn zorgzaam maar maken zich ook téveel zorgen.

11. Vata-types zijn soms angstig en hebben snel stress
Dit uit zich in onrust en stemmingswisselingen.

12. Ze hebben niet oneindig veel energie
Aan het einde van de dag is het vata-type vaak helemaal leeg door alle indrukken en prikkels die ze van buitenaf krijgen. Ze zijn dan ook het meest productief en actief in de ochtend.

Zo kom je weer in balans:
Rust, reinheid en regelmaat zijn extra belangrijk voor vata-types. Creëer een regelmatig slaapritme, eet iedere dag op hetzelfde tijdstip en neem regelmatig een moment voor jezelf. Vata-types moeten zich kunnen terugtrekken. Het is belangrijk dat je veel drinkt, denk aan anderhalve tot twee liter water per dag! Thee is ook een prima optie, want warme dranken hebben de voorkeur. Raw-food en koude dranken zijn niks voor jou. Eet liever regelmatig soep en kook je groenten. Niet iedereen houdt van uren badderen, het vata-type wel! Zo warmen ze zich op als er geen zon is. In de winter is beter om warme kleding te dragen. In huis moet het vochtig zijn, en ook de sfeer in huis is erg belangrijk. Vata-types richten hun huis vaak feng-shui in. Van de natuur krijgen ze energie, wandelen in de bossen of de tuin zitten doet ze goed! Té intensief sporten is niks voor het vata-type. Ze voelen zich beter bij yoga, wandelen, dansen of fietsen. En nog een ding: na een massage voel je je oprecht stukken beter! Er is geen fijnere manier om je even te ontspannen.

Lees ook: 6x ayurvedische oplossingen voor als je een beetje down bent.