Be like Frida Kahlo, wees authentiek

Een flink aantal jaren geleden had ik nog nooit van Frida Kahlo gehoord, best gek want kunst was zeg maar wel mijn ding. Alleen vrouwelijke artiesten komen vrij weinig aan bod in de boeken, het zijn vaker de mannen die om hun meesterwerken tot op vandaag de dag beroemd zijn. Afijn, Frida. Ik heb haar leren kennen door een vriendin, groot fan van Frida Kahlo. En dat kun je zien, want ze ziet er altijd prachtig uit in de meest kleurrijke en opvallende outfits. Ja, ze heeft wel wat weg van Frida.

kunstenares

Cultuurtip: Amy Winehouse: A family portrait

Frida Kahlo, de Mexicaanse surrealistische schilderes, is uniek, net als haar werk. Want ondanks haar relatie met eveneens een kunstenaar Diego Rivera, gaf Frida haar eigen stijl niet op. Jaren leefde ze in de schaduw van de destijds succesvolle Diego en was ze slechts de ‘vrouw van’. Dat is nu wel even anders. Want jaren later kent iedereen Frida Kahlo, en Diego? Die noemt men nu ‘de man van’.

frida kahlo

Als artiest schuwde Frida moeilijke onderwerpen niet, in haar kunst kwamen onderwerpen zoals haar seksuele geaardheid (ze was bi-seksueel) en haar miskramen aan bod. Iets wat kunsthandelaren in die tijd niet konden waarderen. Ook het vrouwelijk schoonheidsideaal wordt door Frida flink onder handen genomen, zo schilderde ze haar unibrow nog voller, en ook haar snor werd aangedikt op het doek. Het kon haar niet schelen wat anderen van haar dachten. Met haar kunst laat ze de wereld zien dat ze uniek is, en hoe je authentieker kunt leven.

Gebruik je zwakheden en om sterker van te worden
Het leven van Frida was niet makkelijk. Als kind van nog maar zes jaar oud krijgt ze polio, door deze kinderverlamming blijft haar rechterbeen zwak en loopt ze haar hele leven kreupel. Alsof dat nog niet erg genoeg is krijgt ze in 1925 een ongeluk met de bus waarmee ze onderweg naar school is. Veel mensen overleven het incident niet, Frida wel, maar het kost haar veel tijd om te revalideren. Haar toch al zwakke been is verbrijzeld en ze kan vrijwel niks. Vanuit huis begint ze smartelijke zelfportretten te schilderen. Ze schildert al haar leed en verdriet, over het ongeluk, over haar miskramen en over het intense liefdesverdriet dat ze keer op keer heeft omdat Diego buiten de deur snoept, op het doek. Frida wist dat deze dieptepunten bij het leven horen, net als dat haar snor en unibrow bij haar hoorde. Want wie heeft ons eigenlijk wijs gemaakt dat we moeten scheren? Dat een gladde huid hygienisch is? Juist. De maatschappij. En daar had Frida geen boodschap aan.

Maak er ondanks alles iets moois van
Als je het even niet ziet zitten, plaats dingen dan in perspectief. Het leven van Frida werd gekenmerkt door ongeluk. Toch bleef Frida vechten. Ze leefde puur, zonder angst en met veel moed. Ze bleef schilderen, nee, ging juist veel meer schilderen. En deze schilderijen laten ons precies zien wat het is om een vrouw te zijn.

Accepteer je gekke kant
We moeten uniek zijn en uitblinken in wat we doen, maar tegelijkertijd willen we bij de meute horen. ‘Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ is mij vaak verteld. Daar bedank ik voor! Normaal? Wat is normaal, en gek doen is toch juist leuk? Zo zag Frida het in ieder geval ook. Want de enige echte vrije mensen op deze wereld, zijn degenen die zich lekker laten gaan en dichtbij zichzelf blijven.

Leef niet voor geld en status
Het is geen schande om dromen na te jagen, als je maar realistisch blijft. Je kunt het leven zo mooi maken als je zelf wilt, maar er komen altijd tegenslagen. Het leven is niet alleen maar mooi, inspirerend en adembenemend. Het leven is gemeen, donker en het kan je meeslepen in z’n duisternis. In de schilderijen van Frida komt dit sterk naar voren, ze mengt geluk met ongeluk, liefde met haat, passie met pijn en het leven met de dood. Authentiek zijn betekend dat je steeft naar een fijn leven vol geluk maar je jezelf niet laat misleiden door geld of macht. Wordt niet arrogant, overmoedigt of blind voor de wereld om je heen.

Ken jezelf als geen ander

“I paint self-portraits because I am so often alone, because I am the person I know best…I am my own muse. I am the subject I know best. The subject I want to better.” – Frida Kahlo

De meeste mensen kijken om zich heen voor inspiratie. We spenderen uren aan research om ons brein te voeden met nieuwe inzichten. Doordat we ons constant focussen en bezig zijn met beelden van een ander op te slaan in ons hoofd, vergeten we onze eigen ideeën. We worden wat we willen zijn, en zijn niet wie we eigenlijk zijn. Jaren gaan voorbij en langzaamaan wordt je een schaduw van jezelf. Je verbeeldingsvermogen verdwijnt. Frida Kahlo schilderde vanuit zichzelf, ze cocoonde – deels gedwongen – in haar eigen wereld en deze wereld kwam uiteindelijk op het doek terecht. Haar verbeelding was zo groot, dat ze overdag uren kon dromen. Haar emoties zijn de rode draad in haar werk, omdat ze deze altijd heeft omarmt. Soms moet je op jezelf zijn, net als vroeger. Toen kon je nog uren in jouw eigen wereld leven, je kon urenlang dromen en dat moet je blijven doen. Want jouw dromen zijn jouw drijfveer. Jouw grootste kracht.

20 dingen waaraan je een narcist herkent