De ATM grot, de onderwereld van de Maya’s

De ATM (Actun Tunichil Muknal)-grot is één van de grootste attracties in Belize en een echte must visit, maar voor een bezoek moet je wel fit zijn en geen last hebben van bijvoorbeeld claustrofobie of nog met een nachtlampje slapen… Het is een reis naar de donkere, mysterieuze onderwereld van de Maya’s. In de grot liggen tal van Maya-schatten verborgen. Ik besluit de uitdaging aan te gaan met Pacz Tours. Ter voorbereiding lees ik wat ervaringsverhalen van andere reizigers. Één ding is zeker: dit wordt één van de heftigste avonturen die ik tot nu toe heb meegemaakt…

varen

De ATM tour begint met een hike van vijfenveertig minuten door de jungle. We doorkruisen, zwemmend, drie rivieren, met een touw om ons door de stroming te trekken; het water staat hoog, en komen helemaal doorweekt aan bij de grot. Het is best een bizarre ervaring om kleding en schoenen aan te hebben tijdens het zwemmen! Alsof ik opnieuw moet afzwemmen voor mijn C diploma. We zetten onze helm op, het hoofdlampje aan en zwemmen de grot in…Het echte avontuur begint nu pas. In de 3 uur die volgen klimmen we over rotsen, zwemmen we door grote open ruimtes en wurmen ons door smalle doorgangen: één van deze doorgangen heeft de bijnaam ‘head lock’… je begrijpt waarom.

belize

Het enige licht dat we hebben, komt van onze hoofdlampen en als we die uitdoen, ervaren we het donker, zoals we dit nog nooit hebben ervaren. Je ziet je hand niet eens voor je gezicht! Deze weg hebben de Maya’s afgelegd in hun wanhoop. Ze brachten diep in deze grot offers aan de regengod Chac en we lopen letterlijk in hun voetsporen. Het is bijna niet voor te stellen dat zij dit zonder kunstlicht hebben kunnen doen.

Kijk voor de rest van deze post, meer foto’s en meer Belize op www.littlewanderbook.com
Je kunt Little Wanderbook ook volgen op Instagram & Facebook!