Alleen reizen? Liever niet!

Hordes mensen trekken er tegenwoordig alleen op uit. Maar niet iedereen voelt de behoefte om alleen te reizen en een enkeling blijft zelfs liever thuis. Daar valt namelijk ook voldoening uit te halen. Mensen zijn niet allemaal op zoek naar de ultieme vrijheid, er is een grote groep die juist streeft naar geborgenheid en zekerheid. Deze types voelen niet de behoefte om er op uit te trekken en ontdekken zichzelf liever in hun vertrouwde omgeving.

In deze tijd lijkt het de normaalste zaak van de wereld dat je minimaal eens in je leven het andere eind van de wereld hebt gezien. Tout seul. Dat reizen in je genen zit, dat het echt een specifieke interesse is, daar denken veel mensen niet over na. Het moet dus niet. Absoluut niet… reizen vergt bepaalde eigenschappen waarover niet iedereen beschikt. Je moet een open houding hebben, avontuurlijk en outgoing zijn. Sociale personen leggen eerder contact dan ingetogen types. Als je niet van netwerken houdt en nieuwe dingen spannend vindt, is alleen reizen wellicht niet je ding.

Uit je comfortzone
Om er alleen op uit te trekken, moet je over een flinke portie lef en zelfvertrouwen beschikken. Je gaat jezelf uitdagen en ontsnapt uit de dagelijkse sleur. Dit betekent wel dat je regelmatig voor verassingen komt te staan en er kunnen ook dingen mis gaan. Zit jij hier niet op te wachten? Blijf dan lekker thuis. Natuurlijk heeft het voordelen om alleen te reizen: je ontmoet makkelijker nieuwe mensen, staat open voor alle nieuwe ervaringen en geeft je over aan the flow of life. In je eentje ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt en dan hoef je ook geen rekening te houden met anderen mensen. Alleen reizen betekent ook eenzaamheid op bepaalde momenten en beter plannen. Je moet je bagage overal meeslepen want er is niemand die even op jouw spullen let en soms betaal je meer. In sommige landen zijn er bijvoorbeeld niet zoveel plekken waar je alleen kunt slapen en betaal je al snel een dubbele kamer voor jou alleen. Ook een taxi of tuk-tuk kun je moeilijk splitten als je in je eentje bent.

Alleen is maar alleen
Oké. Het is fijn dat je met niemand rekening hoeft te houden maar je kunt ervaringen ook niet delen. Stel je voor: een mooie zonsondergang, een super tof diner… er is niemand die hetzelfde voelt als jij. Je kunt er niet over praten. Ja. Met een onbekende misschien, maar die is jou morgen alweer vergeten. Ook als er iets mis gaat, is het fijn om iemand te hebben of om op terug te vallen. Reis wél met iemand waarmee het klikt, anders kan het ongemakkelijk worden. Je zit continue op elkaars lip, ga vooral niet met de eerste beste op reis omdat je liever niet alleen gaat, kies je reispartner zorgvuldig. Ach, je weet waarschijnlijk zelf ook wel hoe die dingen werken. In the end heeft iedereen verschillende interesses en gewoontes, het is altijd water bij de wijn doen. Bovendien is het best fijn als je niet steeds zelf hoeft te bedenken wat je wilt gaan doen.