8 signalen die bewijzen dat iemand hypocriet is

Hypocrieten zijn als vergif. Ze doen zich anders voor dan dat ze in werkelijkheid zijn en vertonen schijnheilig gedrag. Het woord hypocriet is afgeleid van het Griekse woord hupokrites, dit betekent letterlijk: acteur. Eigenlijk is een hypocriet persoon gewoon nep. Hypocriet is het erop nahouden van een dubbele standaard. Je beweert dat je je duurzaam kleedt maar koopt ondertussen de hele Primark leeg… je klaagt over andere mensen terwijl je goed weet dat jij zelf degene bent die major mistakes heeft gemaakt.

Als je met een hypocriet te maken krijgt, kun je daar verdomd onzeker van worden. Ze zuigen je letterlijk leeg en je gaat twijfelen aan jezelf. Je hebt het gevoel dat iemand je steeds veroordeeld en je kunt nooit voldoen aan de verwachtingen van een hypocriet.

Zo herken je de hypocriet én schijnheilig gedrag

Gelukkig kun je de hypocriet wél herkennen en als je dit weet kun je ze ook vermijden.

1. Ze hebben alleen respect voor mensen met macht
Hypocrieten vinden het heerlijk om mee te liften op andermans succes. Ze kijken op tegen mensen die meer bereikt hebben dan zijzelf en ze zullen deze personen dan ook overladen met complimentjes. Dit overdreven gedrag kan niet per se kwaad maar in the end merk je dat alle complimenten niet gemeend waren. Want als ze niks meer aan je hebben, ben je ook niet meer belangrijk… ze zullen jou nooit een podium gunnen omdat ze er zelf liever staan.

2. Ze bekritiseren mensen die er beter uitzien dan zijzelf
De meeste hypocrieten zijn onzeker. In plaatst van je een compliment te geven, voelen ze zich bedreigd en zullen ze je onzeker maken.

3. Ze. Stoppen. Nooit. Met. Roddelen
Onderzoek toont aan dat roddelaars over het algemeen niet blij met zichzelf zijn en veel onrust ervaren. Hypocriete mensen roddelen om zich superieur te voelen, ze hemelen zichzelf op en halen een ander door het slijk. De praatjes die ze verspreiden zijn niet best en ook niet waar. Erg vervelend schijnheilig gedrag waar je last van kunt hebben.

4. Ze helpen een ander alleen als ze er zelf voordeel bij hebben
De hypocriet denkt altijd aan zichzelf. Als ze denken dat ze baat hebben bij een bepaalde situatie dan gaan ze er vol voor. Maar voor wat hoort wat. Zomaar iemand helpen zonder er iets voor terug te krijgen? NO WAY!

5. Ze proberen opvallend veel aandacht te trekken
Als de hypocriet iets bereikt of doet dan zul je dat weten ook. De hele wereld moet het weten. Hypocrieten hebben een onstilbare honger naar aandacht en willen gezien worden. Ze vinden het super belangrijk dat mensen tegen ze opkijken, ze voelen zich verheven boven anderen. Op Social Media zie je ze regelmatig voorbij paraderen in hun ‘perfecte’ leven wat dus eigenlijk perfecter moet lijken dan dat van jou.

6. Ze willen altijd indruk maken
Indruk willen maken is normaal, maar wanneer het een levensdoel wordt, heb je een probleem. De hypocriet is zo gefocust op wat andere denken dat ze hun eigen normen en waarden verliezen. Ze doen wat ze denken dat er van ze verwacht wordt en veranderen constant waar ze in geloven.

7. Ze hebben veel woorden maar weinig daden
Hypocrieten hebben veel praatjes maar doen lang niet alles wat ze zeggen. Ze zijn welbespraakt maar hebben geen intentie om waar te maken wat ze zeggen. Beloften? Die doen ze regelmatig maar daar komt nooit wat van terecht. Al zullen ze dat nooit toegeven… ze ontkennen eerder dat ze ooit iets beloofd hebben. Omdat ze zichzelf altijd op de eerste plaats zetten, zijn ze niet empathisch en zien ze niet in dat mensen op bepaalde dingen rekenen.

8. Ze vinden het heerlijk om te pochen
Heb je ooit iemand ontmoet die meteen over zichzelf begint te praten? Je weet wel: iemand vertelt meteen hoe tof z’n job is, hoe groot het huis, hoe fijn z’n leven en ga zo maar door. Deze dikdoenerij is niks anders dan een teken van onzekerheid. Als iemand zo’n vertekend beeld van zichzelf creëert is dit bedoelt om indruk te maken. Hypocrieten voelen zich alleen succesvol als de ander instemt.

Herken jij schijnheilig gedrag van een hypocriet in jouw omgeving?

Het lijkt onschuldig, maar jezelf lange tijd blootstellen aan een hypocriet kan je onzeker maken. Je doet het immers nooit goed, gaat twijfelen aan jezelf en je wordt gemanipuleerd. De dader (hypocriet) zal nooit de schuld op zich nemen. Ze redeneren dingen naar zichzelf toe zodat morele overtredingen vergeeflijker zijn dan die van anderen. Afstand nemen is de beste oplossing. Dit kan tijdelijk zijn, maar als iemand niet verandert, dan is de relatie wellicht niet meant to be.