Koffer inpakken een crime? 6x tips om het jezelf makkelijker te maken

Je koffer pakken: You love it, want je vakantie gaat nu toch echt bijna beginnen! Or you hate it, want tsja wat moet je allemaal meenemen… en hoe krijg je alles mee zonder met je volle gewicht bovenop je koffer te hoeven gaan zitten. Voor deze laatste groep heb ik een lijstje samengesteld met tips bij het inpakken van je koffer. Puur uit eigen ervaring, maar mij helpt het keer op keer weer om stressvrij de hort op te gaan… en dat gun ik jou ook!

1. Check, vink, box

Sinds een paar jaar gebruik ik mijn eigen samengestelde vakantiechecklist. Inmiddels weet ik dat ik als ik die lijst doorloop, ik niets ben vergeten, dus een stressvolle pre-vakantie kopzorg minder. Vraag je vooral bij het hoofdstuk ‘kleding’ af of je het echt allemaal wel nodig hebt. Wees eerlijk naar jezelf, als je iets normaal gesproken ook niet draagt, dan is de kans vrij groot dat je dat op je vakantiebestemming ook niet gaat doen.

2. Rollen maar

Sinds ik mijn kleding niet meer opvouw, maar als rolletjes in m’n koffer stop, kan ik serieus waar meer meenemen. En meer meenemen = minder keuzestress, thumbs up. Heb je een heus fingerspitzengefühl voor oprollen ontwikkeld? Voeg dan ook per shirt, jurk of ander item tijdens het oprollen ondergoed toe. Als je eenmaal een klein pakketje hebt, trek je aan de zijkanten een paar sokken eroverheen, et voilà! Alles onder het mom van: alle kleine beetjes helpen.

3. Klein maar fijn

Ik heb er voor ik op reis ga nog wel eens een handje van om flink wat grote items mee te nemen. En handig dat het is…uhh nope. Weg met al die grote producten die (1) veels te veel ruimte innemen en (2) die je waarschijnlijk toch (bijna) niet gebruikt. Denk aan grote flessen shampoo, conditioner, douchegel en een bakbeest van een föhn. Ga voor mini’s, want hé vaak kan je ook op je vakantiebestemming dit soort dingen kopen, dus waarom extra sjouwen. En eigenlijk kan je vaak al een korte break makkelijk doorkomen met reisflesjes. Slaap je in een hotel, dan is een föhn trouwens vaak al in de kamer aanwezig, dus weg ermee van je vakantiechecklist.

4. Digital it is!

Hartstikke leuk zo’n reisgids of dikke pil meenemen, maar waarom vervang je niet al die papieren versies in een digitale variant op je telefoon, IPad of laptop?

5. Laagje over laagje

Wil je bepaalde zware kleding (jas, spijkerbroek, sneakers) per se meenemen, trek het dan vooral tijdens je vlucht aan. Bespaart je ruimte én kilo’s, win-winsituatie is geboren. En een boete voor een te zwaarbeladen koffer ontloop je zo eerder, scheelt je weer tientallen euro’s die je zomaar ‘weggooit’.

6. Handbagage is hemels

En de laatste in de rij tips bij het inpakken van je koffer: maak optimaal gebruik van je handbagage. Heb je een koffer die je incheckt, dan mag je ook nog een grote tas of kleine trolley meenemen. En dan kan je losgaan. Wat ik altijd doe, is minimaal twee setjes kleding inclusief ondergoed (want ja je koffer kan nog wel eens kwijtraken #ervaringsdeskundige), paar schoenen en camera in m’n handbagage stoppen.

Kom maar door met die vakantie, have fun! 

Tips koffer inpakken