5 onaangename situaties die je tegenkomt als je met het openbaar vervoer reist

Ik woon hartje Amsterdam, een paar meter van Centraal Station dus ik zou wel gek zijn als ik met de auto reis als ik ergens buiten Amsterdam moet zijn. Voordat je de stad uit bent, ben je een uur verder. Dus pak ik wel eens de trein. Het heeft veel voordelen want: het is minder vervuilend voor het milieu, je kunt onderweg werken en als je samen reist is het gezellig. Maar ieder voordeel heeft z’n nadeel en reizen met het openbaar vervoer heeft er meerdere.

1. Massa’s mensen komen op je af
‘S ochtends is de trein tjokvol (dat heeft nog een nadeel, daarover later meer). Als je op het station staat en de trein arriveert, is het wachten tot de deuren opengaan. En dan moet je opletten: de grumpy faceskomen je tegenmoet, owee als blikken konden doden. Mensen stromen de trein uit en ik vind dit heel onheilspellend, bijna eng zelfs. Niemand lacht, niemand gaat aan de kant, iedereen heeft z’n blik op oneindig en wachten op het drukke perron is zowaar gevaarlijk. De massa loopt je namelijk zo omver. Al dat geduw, ik moet er niks van hebben.

2. Muffe ochtendlucht
Meestal als ik ’s ochtends vroeg in de trein stap, hangt er een hele muffe ochtendgeur. Het meurt gewoon en daar wordt niemand vrolijk van.

3. Medereizigers die meuren
Het wordt nóg erger als je opeens weet waar die muffige, zure lucht vandaan komt: de man die plotseling naast je zit kan maar beter zijn mond dichthouden. Waarom is deze vent überhaupt naast je komen zitten? Er is genoeg plek! Nu moet jij een beetje zitten kniezen met je neus in je sjaal. Gedver!

4. Gekke geluiden
Irritante kuchjes, jammerende kinderen of vreemd gekreun. Allemaal geluiden die je in de trein tegen kunt komen en daar kun je NIKS tegen doen. Neem dus immer oordoppen mee.

5. Vreemde snuiters
Je hoopt héél erg dat de persoon die je in de verte aan ziet komen niet naast je gaat zitten. De man of vrouw in kwestie is onverzorgd, schreeuwt, vloekt, praat tegen iedereen en maakt ruzie om niks. OH LORD! Met zweethandjes aanschouw jij het tafereel en wat kun je opgelucht ademhalen als deze vervelende persoon de coupe verlaat. Of toch niet… hij komt terug! Pure paniek! Wat doe je? Sta je op of blijf je zitten? Een kwestie die iedereen die met de trein reist wel eens mee heeft moeten maken.