5 manieren om vaker ‘nee’ te zeggen

Luister, people pleasers. ‘Nee’ zeggen kan echt een ding worden en lastig zijn. Toch moet je dit vaker doen, wil je jezelf niet voorbij lopen. Je bent waarschijnlijk net zo druk als dat wij dat zijn, en overal ‘ja’ op zeggen gaat uiteindelijk ten koste van jezelf, je werk en je ambities. Zo zeg je dus vaker ‘nee’.

Denk eerst na
Sommige mensen – pleasers – hebben de neiging om meteen ‘ja’ te zeggen. Sterker nog: ‘ja’ ligt altijd op het puntje van hun tong. Daarom is het verstandig om niet meteen te antwoorden als iemand iets aan je vraagt. Zeg dat je er morgen op terug komt en beslis dan pas of je er echt bij wilt zijn. Je kunt niet álles meemaken.

Ben jij een pleaser? Je betaalt er een hoge prijs voor!

Maak geen loze beloften
Iedereen doet het: je komt een oude kennis tegen, maakt een praatje en eindigt met: “laten we snel een drankje doen”. En dat terwijl je eigenlijk al weet dat je daar helemaal geen behoefte aan hebt. Zeg het dan ook niet. Het is oké om een gesprek te beëindigen met: “Het was leuk om je weer even te zien”. Ook zoiets: Je wilt iemand super graag helpen met verhuizen maar bent zelf eigenlijk te druk. Uit fatsoen zeg je: “Ik kom wel even helpen”. Wat zeg je? Je weet toch dat je het druk hebt en dat je waarschijnlijk helemaal niet komt. Terwijl die ander daar nu wel op rekent! Niet doen…

Plan vooruit
Een truc die we sowieso vaker moeten toepassen: plannen. Zorg ervoor dat je me-time inplant en tijd om bepaalde zaken te regelen. Als je weet waar je aan toe bent, ren je jezelf minder snel voorbij. En wanneer dingen vaststaan heb je minder snel de neiging om daar iets anders voor in de plaats te plannen.

Een leugentje om bestwil
We moedigen liegen niet aan, maar er zijn momenten waarop een leugentje om bestwil echt wel kan. Nee, niet tegen je beste vrienden en vertel ze ook niet keer op keer – dan kom je ongeloofwaardig over. Maar zo nu en dan is het oké om niet voor een collega in te vallen terwijl je zelf geen afspraken hebt. Je hebt toch ook tijd voor jezelf nodig? Om dingen te regelen? Dus die niet bestaande afspraak is op dit soort momenten je redding.

Geef uitleg
Een vaag antwoord komt vreemd over. Dus blijf transparant tegenover vrienden, familie en collega’s. Zeg dat je woensdagavond liever thuis blijft omdat je weken al zo vol zitten. Of dat je dit keer het vriendinnen weekend overslaat omdat je krap bij kas zit. Owee als vriendinnen dan gaan klagen, ze kunnen toch niet in jouw portemonnee kijken? Als je er maar niet omheen draait en mensen probeert te misleiden. Op die manier komt het over alsof je geen zin hebt om mee te gaan en wordt je nooit meer uitgenodigd.

Lees ook: Ben jij bang om door de mand te vallen als je een compliment krijgt?