3 redenen waarom jij ook een artiest bent

In mijn etui zitten verschillende pennen, soms pak ik er een wanneer ik iets op wil schrijven. Soms grijp ik een stift als ik gedachteloos wil krabbelen. ‘S ochtends terwijl ik koffie drink of ’s avonds na het eten met een glas rode wijn. Ik schrijf dus ik ben een schrijver en ik teken dus ben ik een kunstenaar. Veel mensen vinden dit arrogant om te zeggen want in feite zeg je dat je een artiest bent. Om een artiest te zijn moet je natuurijk exposeren, een bestseller schrijven of wereldwijd concerten geven.

Toch is dit onzin, probeer geen excuses te maken want als je iets creëert ben je een artiest. Misschien jij ook wel. Een kind kan een artiest zijn.

Wat we creëren is waardevol
Wat we met onze handen creëren is waardevol, het is een reflectie van iets groters dan van dat wat je uiteindelijk maakt. We hunkeren om iets met de wereld te delen, onze diepste gedachten, en dat uiten we doormiddel van iets tastbaars. Of dit nu perfect is of nog stukken beter kan, dat maakt niet uit. We communiceren en deze communicatie is waardevol. Het is een manier om je met andere mensen te verbinden en om verschillen te verkleinen. We kunnen allemaal creëren. Misschien zit jouw ziel en zaligheid in een vers gebakken vijgencake die je bakt voor vrienden en familie, of het is een kort verhaal op een blog. Als het zaligmakend is voor de ziel dan ben je op dat moment een kunstenaar. Je hebt namelijk een passie, iets waar je bij van wordt, waar je in geloofd.

Creativiteit valt niet uit te drukken in geld
Wanneer iemand zichzelf introduceert als ‘een artiest’ ben je in de veronderstelling dat hij of zij z’n werk verkoopt. Is het niet? Toch zijn er veel onbekende artiesten die iets creëren voor zichzelf. Ben je dan minder goed? Word je dan minder gewaardeerd? Of vind je het proces gewoon fijn en is het niet broodnodig om jouw werk aan de man te brengen. Veel grote kunstenaars zijn pas rijk geworden na hun dood, ze verkochten hun werk niet en verwierven pas roem toen ze stierven. Zonde? Zou kunnen maar het zou nog erger zijn als ze hun creativiteit hadden opgekropt onder het mom van ‘je verdient er toch niks mee’. Als je het verlangen hebt om te creëren is het mooi om dit daadwerkelijk te doen. Of het nu een jurk is die je zelf maakt of een tekening die je boven je bed hangt. Misschien hangt er bij jou geen label aan maar maakt dat het minder mooi?

Zijn we te kritisch?
Misschien als we meer open staan voor anderen en minder kritisch zijn naar onszelf, zie je eerder de schoonheid van dingen in. Dit wetende wordt de wereld toch een stukje mooier. Misschien vind je jezelf geen leider, of rebel maar je bent in ieder geval origineel en alles wat we maken met onze handen, ongeacht wat andermans interpretatie hiervan is, is vernieuwend en uniek. Je stelt je kwetsbaar op door jezelf een artiest te noemen want daar heb je moed voor nodig. Is jouw werk perfect? Misschien niet. Maar wie ben jij om daar over te oordelen en wat kan een ander daar van zeggen? Kunst, of het nu om een verhaal of een schilderij gaat, is subjectief. Iedereen mag er wat van vinden en dat maakt het eng omdat het zo persoonlijk is. Kunst is een onderdeel van wie jij bent, het legt je ziel bloot. Het maakt je een artiest.