3 redenen om niét naar het buitenland te verhuizen

De ultieme droom van veel mensen is om een paar jaar in het buitenland te wonen. Zonder te weten wanneer je terugkomt, laat je het liefst alles achter en ga je een hoop vrijheid tegenmoet. Je bent verzekerd van avontuur, nieuwe ervaringen en een hele nieuwe vriendenkring maar waarom hunker je daar eigenlijk naar?

Het is een hele stap om te vertrekken naar een andere plek ver weg van je werk, vrienden en familie. Waarom moeten sommige mensen daar lang over nadenken en vertrekt de ander liever gister dan vandaag? Iedereen is verschillend, als je maar om de juiste redenen vertrekt en niet omdat je:

1. Het benauwd krijgt van jouw sociale netwerk
In je eigen land heb je een flink sociaal netwerk. Vanaf de basisschool heb je vrienden gemaakt en in je studententijd en tijdens je job zijn daar alleen maar mensen bijgekomen. Dan hebben we het nog niet eens over familie die ook veel van je vraagt. Wat doe je volgende week? Kun je over een maand afspreken? Heb je vanavond nog tijd. GEK word je van al dat gezeur. Je vindt het heus wel leuk maar jouw agenda zit bomvol. Spontaniteit is ver te zoeken en je bent druk, druk, druk. Stel je eens voor! Als je vertrekt heb je hier geen last meer van. Dan kun je uitslapen wanneer je wilt, het hele weekend in het park wandelen of Netflixen. Sorry… maar nee. Ren je weg voor een sociaal leven? Dan krijg je ergens anders precies hetzelfde probleem. Het is namelijk jouw probleem: je kunt geen ‘nee’ zeggen. Zeg in Nederland iets vaker ‘nee’ en je krijgt vanzelf een minder volle agenda. Sommige contacten zullen verloren gaan maar that’s life.

2. Helemaal klaar bent met je werk
Al jaren kabbel jij voort in een geestdodende baan. Je leeft van weekend naar weekend en doordeweeks ben jij niet vooruit te branden. Enkeltje New York dan maar? Of Afrika? Als het maar ver weg is van jouw veeleisende baas. HO! Stop. Is het niet gewoon tijd om ontslag te nemen? Wat is het verschil, als je naar het buitenland vertrekt zit je ook een poos zonder werk en moet je opnieuw het wiel uitvinden. Dat kan hier ook. Neem een coach, neem een paar maanden vrij om écht uit te zoeken wat je wilt en ga daarna met frisse moed weer aan de slag. Het lijkt allemaal onmogelijk – want je moet toch geld verdienen – maar er zijn genoeg mensen die de stap nemen en het uiteindelijk allemaal managen.

3. Emigreren romantiseert
Het lijkt allemaal zo mooi, vertrekken naar een totaal ander land met een andere cultuur. Mensen die emigreren romantiseren maken in the end altijd de verkeerde beslissing. Het gras is niet altijd groener aan de andere kant. Pas als jij in jouw thuisland gelukkig bent, zul je dat elders ook zijn. Vertrek niet omdat je denkt dat mensen je hier veroordelen, dat je hier niet kunt bereiken wat je zou willen of omdat je simpelweg niet gelukkig bent. Geluk vind je in jezelf, niet in een ander land.