15 redenen waarom alleen reizen goed voor je is

In mijn omgeving gaan steeds meer mensen in hun eentje op pad. En dan hebben we het niet over een dagje weg, maar écht op reis. Ze boeken, ze plannen en weg zijn ze. Helemaal alleen. Gek genoeg is het nog nooit in mij opgekomen, maar als ik iedereen moet geloven, wordt het toch eens tijd.

Op zoek naar avontuur, dat gaat zo!

1. Je kiest précies waarheen en wanneer je vliegt
Je boekt een ticket en vliegt linea direct naar de plek waar jij het meeste voor voelt. Als je ruim op tijd boekt zijn de tickets stukken goedkoper. Je hoeft ook geen rekening te houden met vakantiedagen of het budget van een ander, je bent zo flexibel als wat!

2. Je werkt jouw bucketlist zo efficiënt mogelijk af
Jep. Noem het een bucketlist, of iets anders, iedereen heeft wel een – denkbeeldige – lijst met plekken die nog bezocht moeten worden. Als jij alleen gaat kun je precies de plekken bezoeken die bovenaan jouw lijst staan.

3. Je kunt je eigen tempo aanhouden
Plannen? Mwah. De meeste soloreizigers plannen niet, ze weten in grote lijnen wat ze willen bezoeken maar verder leven ze van dag tot dag. En voor degene die wel plannen is het appeltje eitje om deze planning om te gooien.

4. Je ontmoet eerder nieuwe mensen
Logisch, want je staat open voor contact en komt op plekken waar andere soloreizigers ook komen. En een praatje op z’n tijd is best gezellig. Klikt het niet? Dan ben je zo weer weg. Mensen die alleen reizen komen vaak stukken socialer terug.

5. Of maakt zelfs bijzondere vrienden
Soulmates liggen nu eenmaal niet voor het oprapen. De kans is groter dat jij ze tegen komt als je hiervoor open staat. Wie alleen reist staat open voor contact, en soms klikt het zo goed dat je vervolgens samen reist!

6. Je komt écht tot jezelf
Je hebt eindelijk eens tijd om na te denken over van alles en nog wat. Confronterend, maar hé, het moest er ooit van komen.

7. Je leert meer over andere culturen
In je uppie ben je eerder geneigd om met de lokale bevolking te mingelen. Dit heeft als voordeel dat je dan pas echt de cultuur proeft.

8. Je kunt helemaal jezelf zijn
Niemand heeft er belang bij als jij je anders voordoet. Thuis wil je nog wel eens voldoen aan het perfecte plaatje, dit plaatje doet er op reis niet toe. Misschien zou je in Nederland nooit naakt zwemmen, vrij dansen of knuffelen met vreemden, nu is het moment!

9. Je wordt stukken onafhankelijker
Je moet wel. Op reis is er niemand op wie jij kunt leunen en toch vermaak je je opperbest. Goed voor je zelfvertrouwen.

10. Je stimuleert je intuïtie
Wanneer jij alleen op reis bent volg je stukken vaker je intuïtie. En ook al ontmoet je veel mensen, aan hen vraag je geen belangrijk adviezen.

11. Je leest boeken die je anders nooit zou lezen
Niet omdat je normaal gesproken nooit tijd hebt, maar ook omdat ‘andere’ boeken je simpelweg niet aanspraken. Als je alleen op reis gaat is het fijn om te lezen, en soloreizigers wisselen dan ook regelmatig boeken uit. Zo krijg je zomaar een onverwachts exemplaar onder ogen.

12. Je doet precies wat je zelf wilt
Uitslapen, vroeg je bed in duiken en op rare tijdstippen eten. Who cares?

13. Je hebt meer aandacht voor alles om je heen
Er is geen afleiding en ook geen haast. Je hebt alle tijd om jouw omgeving en culturen goed te observeren. Omdat je alles beter in je opneemt zullen de herinneringen langer blijven plakken. Fijn voor later.

14. Je komt helemaal los van je thuissituatie
Nu pas merk je dat jij de baas bent over je eigen leven en dat afstand ruimte creëert. Je bent niet alleen een onderdeel van je gezin, vriendengroep of team. Jij bent meer dan dat!

15. Je weet dat je het kan
Er zullen heus wel moeilijke momenten zijn. Je mist een vlucht, hebt tegen de avond nog steeds geen slaapplek of raakt je bagage kwijt. Shit happens. Ook als je alleen bent. Maar je lost deze situaties wel zélf op en achteraf kun jij trots zijn!