Wat gebeurt er met je lichaam als je iedere dag wortels eet?

Het is algemeen bekend dat wortels gezond zijn, maar wat zijn eigenlijk de voordelen? Verder dan dat ze goed zijn voor de ogen, kom ik niet. Daarom nemen we vandaag onze oranje vriend onder de loep! Want niet alleen is april het begin van de worteltijd, ze zijn ook gewoon lekker, knapperig, handig om mee te nemen én gezond!

Ze zijn dus goed voor je ogen. Dit komt door het stofje bètacaroteen dat kan worden omgezet in vitamine A. Als je te weinig vitamine A binnenkrijgt kun je bijvoorbeeld nachtblind worden! Maar in wortelen zit niet alleen bètacaroteen. Een portie wortels bevat ook flink wat vitamine B, C, E en K. Verder zitten ze vol met vezels, natrium, kalium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Dat is nogal wat, dus logisch dat er meer voordelen zijn dat een stel scherpe ogen.

1. Hart en vaatziekten
Wanneer jij dagelijks een portie wortels eet heb je minder risico op hart en vaatziekten. Een studie van de Nederlandse Brian Buijsse -gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit – heeft dit aangetoond door de deelnemers van deze studie enkele jaren te volgen. Hun inname van wortels is jarenlang onderzocht en wat bleek? Hoe meer wortels er worden gegeten, hoe lager het risico op hart- en vaatziekten. Dit komt met name door hetzelfde stofje dat goed is voor de ogen: bètacaroteen.

Zelf amandelmelk maken is super simpel!

2. Het is een geheugensteuntje
Ook is gebleken dat wortels nuttig zijn voor het cognitieve functioneren van de hersenen, ze zouden zelfs het geheugen verbeteren.

3. Goed voor de lever
Met name vitamine A helpt de lever met het afvoeren van giftige stoffen. Als je regelmatig aan een wortel knabbelt heb je minder last van gal en vet in de lever.

4. Het is een antisepticum
Dit wil zeggen: je kunt wortels met Aspirine vergelijken. In feite werken wortels net zo goed om infecties te voorkomen en wonden sneller te genezen. Last van aften in je mond? Eet een wortel! Ontstoken tandvlees? Meer wortels eten!

5. Anti aging
Wortelen bevatten een flinke portie vitamine C die de collageen productie stimuleren. Collageen is een eiwit dat erg belangrijk is voor het bindweefsel, de elasticiteit en versteviging van de huid. Vitamine A valt vrije radicalen aan waardoor rimpels of een oneffen huid minder snel de kans krijgen om te ontstaan. Wist je dat wortels ook een steentje bijdragen aan een getinte huidskleur? Dit komt door caroteen, een oranje-bruin stofje.

6. Sterke botten
Wortels bevatten verschillende mineralen (magnesium, kalium, calcium) die belangrijk zijn voor onze botten. Ook vitamine K is erg belangrijk voor de aanmaak van boteiwitten. Ze zijn niet alleen goed voor gezond tandvlees, maar zorgen ook voor een gezonder gebit!

Lees ook: de nieuwe schijf van vijf!