Wat? Een 6-urige werkdag? Het bestaat in Zweden

Het is drie uur geweest, het aftellen begint, jouw werkdag zit er bijna op. Maar als jij in Zweden had gewerkt, was je nu al klaar geweest! Want daar duren de werkdagen geen acht maar zes uur. Vorig jaar begonnen de eerste bedrijven in Göteborg hun werkdagen in te korten.

Thuiswerken, hoe doen wij dag eigenlijk?

De zin van minder lange werkdagen
De proef is gestart om te onderzoeken of werknemers bij kortere werkdagen efficiënter gaan werken. Ook verwachten de bedrijven dat het ziekteverzuim zal teruglopen. De werknemers krijgen hetzelfde salaris voor minder uren. Bedrijven zijn niet bang dat er met minder uren ook minder werk verzet gaat worden. Dus feitelijk gaan ze er vanuit dat de werknemers twee uur per dag verspillen.

Anti-lanterfanten
Verkorte werkdagen zijn dus in het leven geroepen om werktijden van werknemers optimaal te benutten. Van negen tot drie moeten arbeiders aanpoten om al het werk gedaan te krijgen en even lanterfanten zit er niet meer in. Zijn deze kortere werkdagen nou echt zo efficiënt? Kijk, het zou best lekker zijn als we zo nu en dan om drie uur mogen stoppen, maar het is minder fijn als we verplicht niet langer mogen werken. Want eerlijk is eerlijk:small talk met collega’s hoort erbij!

Met deze tips wordt je saaie baan een dreamjob!

Flexibele werknemers zijn voordeliger
In Nederland hoeven we ons voorlopig nog niet te verheugen op werkdagen van zes uur. Onze dagen krijgen er eerder een uur bij, want die negen arbeidsuren per dag leveren ons een extra vrije dag op. Werkgevers en bedrijven in Nederland hebben het liefst flexibele werknemers die werken waar nodig. Soms moet je pieken – overwerken – en wanneer het rustig is neem je een vrije dag.

Maar het werkt?
Na afgelopen jaar maar zes uur op een dag gewerkt te hebben, zijn ze er in Zweden nog niet klaar mee. Ze zien zelfs veel positieve veranderingen, vooral in de zorg. Werknemers zijn energieker en minder vaak ziek. Wij denken dat werktijden per vakgebied moeten verschillen. De intensiteit van de arbeid – lichamelijk of geestelijk – heeft hier alles mee te maken. Dus ja, het zou kunnen werken. Maar wij tikken nu nog even door.