Hoe zit dat nu met kledingmaten? Gek worden wij ervan!

Iedereen loopt tegen hetzelfde probleem aan: de maatvoering van veel modemerken is enorm aan veranderingen onderhevig. Heb je bij winkel A. een maatje 36? Grote kans dat je er bij winkel B. niet eens met één been in past. Wat is dat toch? Waarom is een maat S niet gewoon een maat S en een M een M?

Maten zijn – hoe lullig ook – trendgevoelig. Dus met een maatje meer of minder wordt bijna altijd gesmokkeld. Als ik mezelf in een maat 36 van tien jaar geleden probeer te wurmen kan ik je vertellen dat dit écht niet lukt. Terwijl de maat 36 van vandaag de dag als gegoten zit. Zijn ronde billen in de mode? Dan ligt maat 42 van vorig jaar opeens als maat 40 in de schappen. Want tja, je koopt ’n broek toch eerder als je opeens in een maat 40 past. En dit is een truc die veel merken steeds weer toepassen. Ook als we over lingerie praten: cupdaten zijn relatief en verschillen van merk tot merk. Zijn grote borsten populair? Dan willen veel vrouwen minimaal cup B dragen. Dat kan. Fabrikanten veranderen de 75 A gewoon in een 75 B, makkelijk zat. Toch vinden wij het maar onhandig. Je weet nooit meer welke maat je hebt, en let’s face it, wat maakt het nou uit of je één maat meer of minder hebt?

Lees ook: mensen met groene ogen zijn ongelofelijk speciaal!

Grote verschillen
Want daar gaat het vaak over: één maat verschil. In Amerika is dat nog even anders, daar veranderen modemerken hun maatvoering met flinke stappen. Althans als we een klant van de American Eagle Outfitters moeten geloven. Missy Rogers deelde haar verhaal op Facebook nadat ze twee shorts bij deze keten had gekocht. Het zwarte exemplaar is sinds 2014 al in haar bezit, het kastanje bruine exemplaar kocht ze recent en daar werd ze alles behalve gelukkig van. Missy Rogers vindt het frustrerend dat ze in twee jaar tijd maar liefst drie maten is aangekomen, dat is behoorlijk wat. Want waar ze in 2014 prima in een maatje 4 paste, is een maat 10 nu krap aan. Na het bezoek aan de winkel zit het haar nog niet lekker. Ze pakt de oude short er toch maar eens bij, en wat blijkt? In haar bericht is te zien dat de twee shorts eigenlijk helemaal niet zoveel van elkaar verschillen. En zeker geen drie maten! Ze vraagt zich dan ook zorgelijk af hoe dun je vandaag de dag moet zijn om in een maat 4 te passen. Dan pas beseft ze zich: “Size is literally just a number“.

shorts
fb post
Size is just a number
En dat is het écht. Zet tien vrouwen met een totaal verschillend figuur maar eens naast elkaar, grote kans dat ze toch allemaal dezelfde maat dragen. Het punt is: voor de een is een super strakke broek perfect, de ander draagt ‘m liever losjes. De een koopt kleding bij winkel A en de ander bij winkel B. Het gaat niet om maten, wat telt is hoe jij je in een maat voelt.

Lees ook: Heb jij een ‘resting bitch face’? Dat is hartstikke mooi!