Het profiel van een ‘mean girl’

Roddelen, bijnamen verzinnen, afzeiken en je voor de gek houden. Je expres buitensluiten. Onbetrouwbaar, bazig, jaloers, kattig en manipulatief. Dat is een echte mean girl.

Iedereen kent wel zo’n exemplaar. De nepvriendin die jou eigenlijk al jaren terroriseert of een collega die jou regelmatig een sneer geeft. Waarom doen vrouwen toch zo? Komt het door onze maatschappij? Vooral in de media wordt de gemene kant van vrouwen sterk benadrukt. In bijna iedere serie of film komen personages voor die niks anders doen dan een ander het leven zuur maken. Vaak zijn het powervrouwen. Neem Blair Waldorf uit Gossip Girl, die bitcht erop los. En het geeft haar nog macht ook! Bij Pretty Little Liars gaat het niet anders, de mean girls horen bij de populaire club. Het draait allemaal om hen.

bitch

En daar gaat het mis. Het zijn altijd de hoofdpersonen die naar hartelust kunnen roddelen en andere buitensluiten. Niemand kijkt daar raar van op. Deze zogenaamde powervrouwen zijn altijd knap, welvarend en populair. Iedereen wil zijn zoals zij. Maar alsjeblieft, laat die slechte gewoontes achterwege! Het kan namelijk nooit de bedoeling zijn dat er slachtoffers vallen. Lees: andere vrouwen die zich eenzaam, gekwetst en depressief voelen door jouw zelfverheerlijking.

“Being mean just for being mean’s sake isn’t funny.” – Kaitlin Olson

Het erg makkelijk om een ander door de slijk te halen om zelf beter uit de verf te komen. Dagelijks krijgen vrouwen kant en klare bitch-kost voorgeschoteld. Dit slechte voorbeeld kopiëren is geen vak apart. Vrouwen die regelmatig series kijken waarin vrouwelijk achterbaks gedrag voorkomt, ontpoppen zich sneller tot een mean girl.

Lees ook: zo herken je een ’toxic friend’ en zo kom je er vanaf.

Wees aardig
Het is niet nodig om je te gedragen als een onhebbelijk persoon. Doorbreek het negatieve patroon en laat zien dat je het met aardig zijn veel verder schopt. Benader de ander op een positieve manier en ga zeker niet (gemeen) roddelen. Natuurlijk kun je niet met iedereen door een deur. Soms heb je geen klik, dat is dan zo. Maar wie zegt dat dit aan de ander ligt? Veel vrouwen vergoelijken hun gemene gedrag door met een vinger naar de ander te wijzen. Onbegrijpelijk want een zwakke persoonlijkheid, irritant gedrag of een smakeloze stijl zijn allemaal waardeloze redenen om een ander het leven zuur te maken.

Volg ons ook op Instagram!