Help! Het is bijna blue monday

Het is bijna ‘Blue Monday’, één van de meest depressieve dagen van het jaar omdat veel van onze goede voornemens dan alweer gesneuveld zijn. De sportscholen puilen momenteel uit en de sigarettenverkoop is fors gedaald, maar hoe lang houden we het dit keer vol? En ook interessant, welk smoesje gebruik je dit keer om aan jezelf te verkopen dat jij je voornemens eigenlijk toch niet zo belangrijk vindt.

Het fascineert mij altijd enorm smoesjes, het zijn keiharde leugens naar jezelf. Die je ook nog eens gelooft! Vrijbriefjes om toe te geven aan je verslavingen en slechte gewoontes en het is op korte termijn natuurlijk heerlijk om op die bank te blijven hangen in plaats van naar de sportschool te gaan, lekker onderuitgezakt.

Interview: Enfait praat met psychologe en ondernemer Esther de Brouwer.

Bij BBB healthclub hebben we de smoesjes van vrouwen onderzocht. Zo blijkt dat een avondje onderuit gezakt op de bank het vaak wint van een bezoek aan de sportschool. Zo’n 25% van de ruim 500 respondenten gaf dit afgelopen jaar aan als meest favoriete smoes.

Dit scenario herkent waarschijnlijk iedere vrouw. Je hebt een pittige dag gehad op het werk. Eigenlijk zou je gaan sporten, maar je hebt het écht nodig om maximaal te chillen op de bank met je beste vriend ‘Netflix’. Of toch niet? Televisie kijken levert heel veel prikkels op, je slaapt slechter en gaat vaak te laat naar bed. Als je dan ook nog eens besluit een reep chocolade soldaat te maken, dan zorgen de suikers voor nog meer onrust. Je wordt weer uitgeput wakker en sleurt jezelf naar je werk. Hebt de hele dag drang naar suikers en vet, snauwt je collega af, omdat je overprikkelt bent en… komt ’s avonds uitgeput thuis. Pfff, geen zin om te koken, dus je haalt wel even wat. Daarna plof je op de bank. Uiteraard ben je te moe om naar de sportschool te gaan. En je hebt een goed excuus, je bent namelijk echt té moe, echt waar! Oeps, een vicieuze cirkel, waar je lastig uitkomt… Want op een bepaald moment lukt het niet meer om uit de cirkel te stappen. De moeheid verzacht namelijk het schuldgevoel om op de bank te hangen, televisie te kijken en te snacken. En dat is stiekem heerlijk! Maar op de lange termijn zorgt het juist voor vermoeidheid, overprikkeld zijn, uitstelgedrag en steeds weer toegeven aan slechte gewoontes. Tijd om die goede voornemens vast te houden dus! Hoe?

Consuminderen! Zo denkt Esther over groene voornemens in 2016.

1. Leg de lat laag en stel realistische doelen. Hardlopers zijn doodlopers!
2. Deel je voornemens met vrienden. Post ze op Facebook en zoek een maatje om te delen. Zo wordt het minder vrijblijvend.
3. Doe het met vrienden. Bij BBB healthclub hebben we 4 keer per jaar een challenge. Uitdagingen waarbij je samen met andere bbb’ers aan een ‘healthy me’ kan werken in ieder seizoen.
4. Maak de reden waar je het voor doet visueel. Kies een mooie foto aan die symbool staat voor jouw resultaat en gebruik deze als screensaver of als achtergrond op je telefoon.
5. Zorg voor een goede planning. Haal de juiste boodschappen in huis en zorg dat je sportafspraken ingepland staan. Maak ruimte voor je goede voornemens. Nieuwe gewoontes blijven beter hangen als er een bepaalde regelmaat en structuur in bestaat.
6. Kijk naar de patronen achter het gedrag wat je wilt veranderen. Wat is de functie van snoepen, uitstellen, roken, nagelbijten en obsessief op je telefoon kijken? Is het ontspanning? Doorzie dat het niet helpt, laat de onrust volledig toe en richt je op iets wat constructief ontspanning biedt.
7. Schrijf je standaard smoesjes op post-it’s en plak ze op de de koelkast. Je neemt jezelf dan stukken minder serieus. Verzin je een nieuwe? Plak ‘m er meteen bij.
8. Zoek een coach! Of win een jaar coaching door het invullen van de smoesjesmeter bij BBB healthclub!