Mindful eten is belangrijker dan je denkt

Hap, slik, weg. Vliegensvlug werken we iedere dag onze maaltijden naar binnen. Ondertussen zit je achter je laptop, loop je op straat of kijk je televisie. Want mulitasken is iets waar de mensch goed in is. En niet alleen dat, het is broodnodig want we hebben zóveel te doen en zo weinig tijd. Eten met aandacht schiet al snel bij in, en dat is he-le-maal fout.

Daar kwam ik achter tijdens een consult bij de mesoloog. Ik eet veel, je mag me wakker maken voor chocolade en ik word zielsgelukkig van een kaasplank. Maarre… een ding doe ik niet: eten met aandacht. De meeste voeding wordt naar binnen geschoven terwijl ik WhatsApp-berichten check of emails beantwoord. Op kantoor lunchen we steevast achter de laptop, en als er wat lekkers is, zijn we bang dat we iets tekort komen. Lees: in mum van tijd zit alles achter onze kiezen. Dus mindful eten doen we zeker niet. En dat is niet best want volgens mijn mesoloog herken ik zo niet wat ik binnenkrijg. Mede hierdoor ontstaan er problemen aan het begin van de spijsvertering en daar zit ik niet op te wachten dus beloof ik mezelf plechtig: vanaf nu ga ik mindful eten.

Overeten: waarom doen we het en hoe komen we er vanaf?

Wat is mindful eten eigenlijk?
Het is zoiets als eten in het HIER en en het NU, eten met aandacht. Om te beginnen moet je je realiseren dat je dankbaar mag zijn voor het eten dat op jouw bord ligt. Daar gaat heel wat aan vooraf! Mindful eten wil zeggen dat je het voedsel goed in je opneemt, dit begint door ernaar te kijken. Wat zie je? Wat ruik je? Heb je honger, of heb je trek? Leer de signalen van je lichaam herkennen en gebruik al je zintuigen. Ontkoppel jezelf van andere activiteiten, dit wil zeggen: geen laptop, telefoon of televisie. Gun jezelf de tijd én ruimte om te eten. Creëer een sfeervolle plek in huis of op je werk waar je aan tafel kunt zitten. Dit laatste is belangrijk, zittend eten. Veel fijner ook, ik eet nooit als ik onderweg ben want een: het is zonde en twee: ik knoei alles onder! Ik kijk dan ook verbaast naar mensen die voorbij lopen met een hotdog, zak patatten of wafel in de hand.

Kauwen is de truc
Je zit, hebt tijd én aandacht voor je eten maar dan? Schep nooit téveel op, begin met kleine porties. Neem het eten goed in je op voordat het in je mond verdwijnt. Heb je dat gedaan? Dan mag je dus gaan proeven! Ook hier geldt: neem kleine happen. Gebruik je tong en wacht even voordat je begint met kauwen. Wat proef je? Hoe voelt de structuur aan? Pas daarna mag je – niet te snel – beginnen met kauwen. Kauw iedere hap totdat het eten helemaal vermaalt is, hierdoor komt er meer speeksel bij en stimuleer je je spijsvertering. Sla geen maaltijden over en eet liever iedere dag rond hetzelfde tijdstip.

Eten met aandacht heeft zo z’n voordelen
Té snel eten maakt dik. Dit komt omdat je gedachteloos eet en minder goed naar je lichaam luistert. Je hersenen hebben het niet meteen door dat je ‘vol’ zit, en zeker als je te snel eet krijgen ze dit signaal pas veel later binnen, wanneer jij de knoop van je broek al los hebt. Langzaam eten is dus goed voor de lijn. Ook omdat je door langzaam te eten beter weet wat je binnen krijgt, hierdoor zal je vertering stukken soepeler verlopen. Daarnaast worden al jouw zintuigen – geur en smaak bijvoorbeeld – steeds weer geprikkeld en zo leer je ze beter te benutten. Ik ga in ieder geval m’n best doen om iedere hap fijn te malen terwijl ik niks anders doe! En dat doet me denken aan de tijd dat ik thuis aan tafel moest blijven zitten totdat iedereen z’n bord he-le-maal leeg had. Best fijn eigenlijk.

Lees ook: emotie-eten, hoe kom je er vanaf?