Champagne drinken in Reims. Plop!

Of ik Reims kende. Natuurlijk! Reims, dat is toch boven in Frankrijk waar alle Champagne vandaan komt? Anyway… ik mocht erheen. Daar zeg je geen nee tegen, dat snapt u wel. Dus een dag of wat later zit ik samen met mijn moeder in de Jaguar, op naar de bubbels!

oester

We arriveren rond een uurtje of zes bij Hotel De La Paix. Dus beginnen we de avond alvast met – hoe kan het ook anders – een slok champagne. Dat kan prima in de champagnebar van het hotel waar het zo net voor het diner goed toeven is. Maar na een paar slokken op een lege maag krijg je honger. En daarvoor hoef je de deur niet uit, want in het hotel zit het Restaurant Cafe De La Paix. Net opgeknapt, en vooral de marmeren bar en fluwelen bekleding zien er chique uit. We bestellen een oestertje voor bij de – zoveelste – champagne. Daarna happen we een vis weg en er is ook nog best plek voor een flinke bol ijs. We zitten propvol en moeten écht even liggen. Eh… even? Laten we maar meteen gaan slapen, dan hebben we morgen de hele dag de tijd om Reims te ontdekken!

roze zwembad

Reims is overigens een prima stad om geld uit te geven, ze hebben er kleine winkeltjes met lokale producten en de béste champagnes, maar er zitten ook een H&M, Zara en het warenhuis Galeries La Fayette. Op maandagochtend zijn de winkels én cafeetjes dicht, en wij waren er op maandag. Beetje jammer maar wel goed voor de portemonnee en ons zen gevoel. Want als we niet kunnen shoppen moeten we ons maar vermaken in de sauna en het – roze! – zwembad van het hotel, dat begrijp je.
Hotel De La Paix, 9 Rue Buirette, 51100 Reims

bouillon des halles0

Bouillon Des Halles
Voor de lunch hebben we nog net genoeg tijd om wat cultuur te snuiven. En in Reims wil dit zeggen: de Notre Dame kathedraal – die nog in de steigers staat – bewonderen. Rond de middag worden we bij Le Bouillon Des Halles verwacht voor een uitgebreide lunch. Veel, dat is het. We krijgen drie gangen terwijl de croissants en baguettes van het ontbijt nog niet gezakt zijn. Het is mij niet duidelijk waarom al die Franse vrouwen zo petieterig zijn. Enfin, ik sla de wijn even over – dat drinken de fransen klokslag twaalf – want deze middag staat er nog iets met champagne op de planning. Het eten is bon, bon bon! Vooral de carpaccio van coquilles. Mag ik die nog een keer a.u.b.?
Bouillon Des Halles, 18 Rue du temple, 51100 REIMS

vranken pommery

Vranken Pommery
Na de flinke lunch worden we naar het champagnehuis Vranken Pommery gereden – ja: gereden-, want we willen álles proeven. Het is me toch een imposant gebouw, dat huize Pommery. Tikkeltje Engels, maar dat komt omdat de banden met Engeland destijds heul goed waren. Ofja, de Engelsen dronken gewoon liters champagne, prima handel dus. Het champagnehuis werd in 1858 opgericht door Alexandre Louis Pommery en Narcisse Greno, de naam was dan ook Pommery & Greno. Na de dood van meneer Pommery kwam z’n vrouw Louise aan het roer te staan. Ja, een vrouw. Even voor de duidelijkheid: vrouwen werden geen bazen in die tijd dus dat Louise de tent mocht runnen is uitzonderlijk. Maar ze deed het goed, gaf toen al rondleidingen en won op deze manier steeds meer bekendheid en champagne liefhebbers. Madame Pommery hield ook van kunst, dat is vandaag de dag nog steeds te zien. De mooiste werken staan tussen de flessen bubbels in. We krijgen een rondleiding door de kelders waar liters champagne liggen te rijpen. Een fles brut ligt daar toch al gauw drie jaar, en de betere flessen hebben minimaal dertig jaar nodig om op smaakt te komen. Maar zoveel geduld hebben we niet want wij willen nú een glas champagne. Gelukkig hebben we een rondleiding avec dégustation, dat betekend: inclusief glas prik. Pommery champagne heeft een bepaalde finesse en speelse lichtheid en we proeven een fles brut en een glas vintage.

Vranken Pommery 0

daniel dumond

Op naar de landerijen
Vranken Pommery is groots, bekend en de champagne drinkt lekker weg. Maar er moet meer zijn. Kleine pitoreske boerderijen waar ze nog zelf druiven verbouwen, deze vervolgens zorgvuldig plukken en er champagne van maken. Het bestaat. Op het nippertje – het was vijf uur geweest – mochten we kijken bij het champagne huis David Dumont in Rilly-la-montage, gerund door één familie. Ieder heeft z’n taak. En uiteraard is er weer een kleine proeverij. Maar ach, dat laatste glaasje kan er ook nog wel bij. Een bietje teut stappen we weer in de auto richting Reims want daar hebben we een tafel voor twee gereserveerd. Al kun je tussen de wijngaarden in Rilly-La-Montagne ook goed eten én slapen bij Chateau De Rilly bijvoorbeeld.
11, rue Gambetta,  51500 Rilly-la-montagne

pavillon CG
pavillon

Le Pavillon CG
Als je gaat eten in Reims is de keuze reuze. Je hebt er tal restaurants waarvan er minstens vijf bekroond zijn met een ster. Vijf in één stad. Kun je nagaan… Wij schuiven aan bij Le Pavillon CG, geen ster, maar wel met ’n Bib Gourmand aanbevolen door Michelin. Het restaurant zit in de buurt van ons hotel, ergens in een romantisch zijstraatje. Als we goed en wel aan tafel zitten beginnen we met een – mais oui! – glas bubbels. De tafels achter de grote, hoge ramen geven een prachtig zicht op de binnentuin. Je zit er op stand, en de bediening is alleraardigst. Ze hebben er lekkere wijnen en de drie gangen smaken ons goed. Van ’t huis krijg je een amuse en voor wie zoet is hebben ze een extra toetje!
7, Rue Noël, 51100 Reims

Wat is er nog meer te doen?
Je maakt ons zielsgelukkig met een champie hier en hapje daar, meer heeft een mensch toch niet nodig? Toch kun je in Reims he-le-maal tot rust komen als je slaapt in een van de vele kastelen, of juist bij een bed & breakfast neerstrijkt. Die zitten er genoeg en meestal ontbijt je met een view op de gaarden. Deze views krijg je ook als je met de auto door de wat verder gelegen dorpen rijdt en waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Als je dan toch onderweg bent, wip dan even binnen bij de Perching Bar.Een champagnebar tussen de bomen! Ab-so-luut favoriet want vanuit de boomhut heb je een beeldig uitzicht op Epernay, daar waar de champagne druiven de grond uit schieten.