7 oersimpele en doeltreffende stappen naar puur geluk

Mijn voeten voelen fijn aan in het warme zand, de warmte van de zon slaat om me heen als een warme deken. In de verte ruik ik de naaldbomen die hier vlak naast het strand staan, mijn moeder ligt op een handdoek een tijdschrift te lezen en mijn vader speelt wat met zijn nieuwe camera. Een momentje van puur geluk.

Lees ook: Column Coco: “Ik viel 50 kilo af en zó begon mijn reis”.

Op de achtergrond hoor ik de zee zingen. Ik ben een jaar of vijf en we zijn op vakantie in
Frankrijk. Dit is een van de vele plekken waar ik over dagdroom als ik even een off-day heb.

Soms heb ik het gevoel dat ik niet genoeg stilsta bij alles waar ik rijk aan ben, zoals vrienden, familie, mooie momenten en een gezond een gelukkig leven. Maakt dit mij ondankbaar of ontevreden?

Mijn leven gaat snel, schiet alle kanten uit en elke dag staan er weer nieuwe uitdagingen voor mijn neus.
Maar hoe heerlijk is het om in de stad te lopen en gewoon omhoog te kijken naar de gebouwen, om eerst aan een verse kop koffie te ruiken voordat je het drinkt en om lekker de tijd te nemen om te koken en een mooie maaltijd te maken of om te genieten van de overweldigende lieve lach van het zoontje van een goede vriendin.

Mijn leven, en dat geldt voor veel mensen, is niet altijd rozengeur en maneschijn. Soms is het allemaal best lastig, hoewel relativeren gemakkelijk zou moeten zijn, want iemand anders in de wereld heeft het vast zwaarder dan jij op dat moment – al maakt dat jouw problemen niet minder echt. En ook al heb ik soms het gevoel dat ik tegen een muur sta, dat alles op me afkomt en ik niet meer weet waar ik het moet plaatsen, dan haal ik diep adem en neem een stapje achteruit. Dan vraag ik aan mezelf of dit de ophef waard is en ik mijn tijd niet beter kan besteden aan blij zijn.

Een ster in loslaten ben ik nooit geweest, maar door wat ik allemaal heb meegemaakt moest ik het mezelf aanleren. Ik wilde een gedeelte loslaten van wie ik was, van mensen uit mijn verleden waar ik mezelf aan vastklampte én van een manier van denken en doen die ik mezelf had aangeleerd. Ik ben een groot fan van kleine stapjes, dus ook van kleine momentjes van geluk.

Deze geluksmomentjes zijn voor iedereen anders, maar iedereen heeft ze, daar ben ik van overtuigd. Als we er soms wat meer bij stilstaan geloof ik dat we een stuk gelukkiger kunnen zijn.

Met alle kleine momenten waarin je even stilstaat en je je omgeving waarneemt, maak je uiteindelijk grote vorderingen in je eigen leven. Alles begint klein tot het samenkomt in een groter geheel.

Ik was laatst op een feestje van een vriendin toen ik benaderd werd door een meisje dat ik ken. Ze zag er onwijs goed en gelukkig uit. Ze vertelde me dat ze haar leven had omgegooid en dat ik gedeeltelijk een inspiratie was geweest voor haar. Nu was dit wel een heel mooi en groot geluksmoment voor mij, maar zo gemakkelijk voor haar om te zeggen, wetend dat het mij goed doet.

Om jezelf gelukkig te maken is het, naar mijn mening, ook belangrijk om anderen gelukkig zien, vooral de mensen waar je om geeft.

Het is niet natuurlijk om altijd blij te zijn. Somber-, angstig- en boosheid zijn ook emoties en emoties maken ons ‘mens’. Wat ik wel denk is dat als jouw psyche zo sterk is om je je slecht te laten voelen, dat je natuurlijk ook het tegenovergestelde kan doen. De geest is een sterk instrument.

Wat ik ook heb geleerd is om mezelf te omringen met mensen die het positieve uit mij halen. Ik zelf heb heel erg veel geluk met de mensen om me heen: mensen met sterke persoonlijkheden, mooie, gedreven, pure en lieve mensen.

Tot slot heb ik wat tips met dingen die mij gelukkig maken en ik hoop ook jullie.

1. Haal af en toe lekker een bosje bloemen voor jezelf, een echte aanrader! Ik zelf ben gek op pioenrozen.

2. Kook lekker voor jezelf. Verdiep je in een spannend nieuw gerecht of nieuwe kookstijl en ga ervoor!

3. ‘Pride and prejudice’, need I say more? Mr. Darcy *zwijmel*

4. Ruim je huis op; een schone omgeving zorgt vaak voor een schoner (zorgeloos?) hoofd.

5. Als het de hele dag heeft geregend en aan het eind van de dag de zon doorkomt, maak dan een mooie avondwandeling en geniet van alle kleuren, geluiden en geuren.

6. Zoals ik al eerder benoemde: neem een stapje terug en bekijk de situatie van een afstand. Alles lijkt minder belangrijk als je er niet middenin zit.

7. Luister; “Stop and smell the roses” – Mac Davis, een heerlijk deuntje.