5 dingen die je moet blijven doen als je je down voelt

Je kunt je niet áltijd lekker in je vel zitten. Het leven kent ups en downs, en niemand ontspringt die downs. Vroeg of laat komt het allemaal wel weer goed, maar tot die tijd moet je door de zure appel heen bijten. Maar maakt de situatie vooral niet ernstiger dan-ie is.

“Hope is being able to see that there is light despite all of the darkness.” – Desmond Tutu

Stap in de zon
Laat de zonnestralen je huid kussen, warmte en het licht zijn goed voor je mind. En zoals Victor Hugo dat mooi zegt: “Even the darkest night will end and the sun will rise.” Soms heb je zin om in het donker te zitten, maar juist licht zorgt ervoor dat je mood weer beter wordt.

Lees ook: 10 tips om je metabolisme een boost te geven!

Heb lief
Je loopt op drijfzand en vindt nergens houvast. Zin in sociale gelegenheden heb je al he-le-maal niet. Moet je weer een beetje gezellig gaan zitten doen. Daaag! Maar vergeet niet: je hoeft niet per se gezellig te doen. Mensen die écht om je geven snappen het heus wel het effe wat minder met je gaat. Laat deze mensen niet door je vingers glippen want dan ga je ze verliezen en dat is niet de bedoeling. Heb ze lief, en laat ze JOU liefhebben. Dit laatste is verdomd lastig als je jezelf niet eens trekt, maar accepteer de hulp liefde van een ander. En laat mensen weten dat ze in je hart zitten.

Laat het je overkomen
Verzet je nóóit tegen je gevoel. Lach. Huil. Schreeuw. Rouw. Geef je gevoelens de ruimte en let it go. Verwacht niet dat je je morgen weer top voelt, dat gaat niet gebeuren. Maar bedenk je wel dat het óóit goed komt. Het lukt je nu even niet om met een frisse blik naar de toekomst te kijken, maar blijf je toekomstplannen aanzwengelen.

Blijf dankbaar
En bescheiden. Zelfs in bittere tijden moet je dankbaar zijn voor de dingen die je wél hebt, het feit dat je leeft en dat er morgen weer een nieuwe dag begint. Deze dag kun je he-le-maal zelf invullen. Maar kun je dankbaar blijven als je hart breekt en je met lege handen staat? Als je iets of iemand verliest en patsboem te maken krijgt met oneerlijkheid. No way. Maar je moet het in ieder geval proberen, dus probeer stap voor stap dankbaar te zijn voor kleine dingen die op je pad komen.

Open je hart
Soms is het makkelijker om je hart gesloten te houden. Vooral na het immense verlies van een geliefde waarbij onmacht en verdriet de overhand nemen. Maar probeer altijd een sprankje hoop te houden en in de schaduw door te leven. Blijf dromen.

Lees ook: 14 kleine simpele levenslessen die extreem belangrijk zijn maar die we vaak vergeten.