14 dingen die je over hoogsensitieve personen moet weten

Lucky you. Jij bent hoogsensitief of hebt een relatie met een hoogsensitieve persoon. En daarom herken je vast het dromerige, mooie maar ook een tikkeltje ingewikkelde karakter. Want liefde voor een hoogsensitieve persoonlijkheid is anders: intens, maar ook ondoorgrondelijk en mysterieus.

Hoogsensitieve mensen zijn overgevoelig voor prikkels om zich heen. Ze hebben een bizar goede intuïtie maar kunnen ook erg veroordelend zijn. Zelfs als ze dat niet willen. Verder hebben ze een hekel aan schreeuwerige mensen, háten kriebelende kleding en nare luchtjes. Best vermoeiend want in het leven krijg je hier áltijd mee te maken. Het is trouwens een misverstand dan hoogsensitieve types verlegen of introvert zijn. Dat kan. Maar ook extraverte types kunnen hooggevoelig zijn. Hoe dan ook: hoogsensitieve mensen moeten opletten dat ze niet overprikkelt raken. Ze hebben tijd voor zichzelf nodig, en een Feng-Shui leefomgeving. Ook een sabbatical op z’n tijd is geen slecht plan.

1. Schreeuw vooral niet tegen ze
Dit kan ze héél erg van streek maken, en waarom zou je ook?

2. Ze houden van uitgesproken kunst
Kunst is spiritueel en heeft een kalmerende werking. Hoogsensitieve mensen kunnen uren kunst kijken maar houden er ook van om zelf iets te creëren, laat ze dat doen. Zelfs al is het OERlelijk.

3. Zie het verschil tussen klagen en klagen
Hoogsensitieve mensen zijn geen chronische klagers. De wereld ís gewoon best heftig voor ze, en daarover nemen ze geen blad voor de mond.

4. Samen sporten? Laat dat maar zitten…
Ze houden heus van goed gezelschap, maar tijdens het sporten moeten ze daar niet aan denken. Als ze zich in het zweet werken kunnen ze niet ook nog ’s praten. Sport is een uitlaatklep, maar liever alleen. Teamsporten zijn dan ook niks voor hoogsensitieve mensen.

5. Soms zijn ze stil
Niet omdat ze niks te vertellen hebben, maar omdat ze alle informatie aan het verwerken zijn.

6. Of ze nemen plotseling afstand
Niet omdat ze jou of het feest saai of stom vinden, maar omdat ze een moment voor zichzelf nodig hebben.

7. Ze kunnen minuten lang voor zich uit staren
Het lijkt alsof ze met hun hoofd totaal ergens anders zijn, en he-le-maal niet luisteren. Doen ze ook niet. Alleen doen ze dat niet omdat ze jouw verhaal niet boeiend vinden, ze dwalen nou eenmaal wel eens af.

8. Waardeer kritiek
Als hoogsensitieve personen kritiek geven is dit vaak opbouwend. Ze hebben oog voor detail zoals niemand anders dat heeft, daardoor zien ze dingen die iemand anders niet zo snel ziet. Hierdoor kunnen ze je wijzen op minuscule foutjes die de volgende keer net iets beter kunnen.

9. Het is normaal als je dagenlang niks van ze hoort
Ze hebben tijd nodig voor zichzelf, daar is niks mis mee. Want ze kunnen ook enorm uitpakken, geven de meest originele feestjes en zijn goed gezelschap als ze wel uit hun schulp kruipen.

10. Wees áltijd eerlijk
Ze hebben het namelijk toch wel door als je liegt. Zelfs de meest lullige dingen voelen ze aan, ben jij gestrest? No-way dat je dat kunt verbergen. Dus zeg het maar gewoon, daar zijn ze super blij mee.

11. Ze zijn niet altijd op de hoogte van het nieuws
Er gebeuren nogal wat negatieve dingen die behoorlijk hard binnenkomen. Dus nee, ze lezen geen krant en zijn niet altijd op de hoogte van alles wat er speelt. En dat is maar goed ook, want in dat geval zouden ze zich iedere dag grote zorgen maken.

12. Het zijn luisteraars
Spreken is zilver en zwijgen is goud. Ze zullen een ander altijd uit laten praten, en verwachten dit ook van jou.

13. En ze kunnen niet tegen rommel
Woon jij samen met een hoogsensitief persoon? Ruim dan je troep op! Een rommelige omgeving is erg stressvol.

14. Maar zijn de beste in observeren
Ze zien dingen sneller dan dat jij het ziet, daarom kunnen ze soms geïrriteerd raken. Het zijn nieuwsgierige types die hoogsensitievelingen.