8 verschillen tussen drukke mensen en productieve mensen

Hoe vaak hoor je wel niet: “hoe gaat het”? “Ja goed, maar druk”. “Ja druk hebben we het allemaal”. Maar er is een verschil tussen ‘het druk hebben’ of denken dat je het druk hebt. Er zijn mensen die constant in beweging zijn en zich zorgen maken over alles wat ze nog moeten doen. Mensen die alles tegelijk willen doen maar waar uiteindelijk de to-do list alleen maar langer wordt.

Hoogsensitief op de werkvloer, hoe ga je daar mee om?

Sommige mensen benutten hun tijd optimaal – ideaal op de werkvloer – andere mensen zijn minder productief. Er is een verschil tussen hard werken en slim werken en als we to the point komen verklaart dit ook de verschillen tussen drukke en daadwerkelijk productieve mensen.

1. Productieve mensen doen vaak maar één ding tegelijk
Het lijkt productief om te multi-tasken, maar het is alles behalve handig. Want als je meerdere dingen tegelijk doet, verlies je je focus. Bovendien moeten je hersenen telkens schakelen van de ene naar de andere taak. Dat kost ook tijd!

2. Productieve mensen hebben oog voor detail
En details zijn zeer belangrijk! Want personen die details missen, lopen het risico dat ze later opnieuw moeten beginnen omdat ze het toch niet goed hebben aangepakt.

3. Productieve mensen zijn niet bang om hulp te vragen
Ze durven werk uit handen te geven en kunnen goed delegeren.

4. Productieve mensen verliezen zich niet in hun email
Sommige mensen beginnen de dag met bergen emails beantwoorden. Op zich een goed plan, maar niet als je vervolgens pas tegen de middag met je werkzaamheden begint. Markeer belangrijke berichten en de rest komt later wel.

5. Productieve mensen zijn minder snel afgeleid
Er zijn super veel dingen die je afleiden van je werk. Een telefoontje, een grappig bericht of een collega die wat van je vraagt. Wanneer dit zich voordoet zullen productieve mensen zich minder snel van de wijs laten brengen. Het merendeel van de telefoontjes kun je ook op een later moment beantwoorden, en die vraag kan heus wel even wachten.

to do list

6. Productieve mensen stellen prioriteiten
Sommige dingen zijn gewoon niet belangrijk genoeg voor vandaag. Het is ook niet de bedoeling dat je deze ‘minder belangrijke’ dingen vergeet. Maak een planning en werk met to-do lijstjes die bij jou passen.

7. Productieve mensen geloven niet in ’te weinig tijd’
Mensen die altijd maar druk zijn, willen het allerliefste dat een dag meer uren heeft. Maar goed, als je steeds blijft herhalen dat er té weinig uren in de dag zitten, ga je er ook in geloven. Dat dus.

7 tips voor vrouwen om te bouwen aan je personal branding

8. Productieve mensen zeggen vaker ‘nee’
‘Nee’ is het sleutelwoord voor een productievere werkdag. Je kunt niet overal ‘ja’ op zeggen en je hoeft je niet schuldig te voelen als je nee zegt. Het is een slechte gewoonte om andere mensen te pleasen, het gaat namelijk altijd ten koste van jezelf.