10 redenen waarom jij liever thuisblijft

We schrijven héél veel over reizen, de wereld ontdekken en de boel de boel laten. Fijn, maar dat geldt niet voor iedereen. Sommige mensen blijven véél liever thuis. En dat kan ik mezelf best voorstellen, thuis is namelijk de állerfijnste plek op aarde – als het goed is. Reizen is fantastisch maar het levert ook stress op. En dat zullen alle thuisblijf types beamen.

1. Een goede voorbereiding is véél werk
Wil jij dat jouw vakantie op rolletjes loopt? Dan moet je plannen, plannen en nog eens plannen. Zeker als je met kinderen op vakantie gaat moet er veel geregeld worden, en dit geregel kost tijd. Zeeën van tijd. Zelfs als je op de bonnefooi met enkel en alleen een rugzak vertrekt, moet je rekening houden met verschillende zaken: inentingen, inpakken, tickets boeken én geld.

2. Reizen kost geld
En jij bepaalt waar je jouw geld aan uitgeeft. Sommige mensen spenderen hun halve jaarsalaris aan reizen, anderen geven het liever uit aan een verbouwing. Hoe dan ook: als je de wereld wilt ontdekken hangt daar een prijskaartje aan. Voor de een is de ervaring onbetaalbaar, voor de ander is het te duur.

3. Het levert stress op
Vakantiestress. Deze stress begint al enkele weken voor de reis en uit zich in slapeloosheid, concentratiestoornissen, spanning, geïrriteerdheid en zelfs in infecties. Er zijn mensen die altijd weg willen, maar als ze dan écht gaan vinden ze het enorm spannend.

Foto’s van golven die je tot rust laten komen.

4. Paniek, paniek, paniek
Vliegen of op andere manieren reizen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er zijn aardig wat mensen die beseffen hoe kwetsbaar ze onderweg zijn. Vooral bij vliegreizen is de angst voor neerstorten overheersend. Maar ook auto-ongelukken worden gevreesd. Jep, de reis naar de bestemming is voor veel mensen al een rede om af te haken.

5. Bikinistress
Geloof het of niet: er zijn vrouwen die zich al maanden voor de zomer druk maken over het feit dat ze zich weer in een minuscule bikini moeten wurmen. Om over de melkfles benen niet te spreken. Er wordt gelijnd, getand en geschoren.

6. Smetvrees
Op vakantie kom je oog in oog te staan met hotelbedden waar al tientallen mensen in hebben geslapen – of gevreeën -. Denk aan: vlekken in lakens, smotsige badkamers, openbare toiletten en ander vakantieleed. Bovendien wordt je in het vliegtuig of in de trein Spaans benauwd van huilende baby’s, kotsende medepassagiers of snurkende mannen én vrouwen.

7. Enge ziektes
In het buitenland is de zorg niet zo goed als thuis, althans niet overal. Je kunt te maken krijgen met vreemde infecties en voedselvergiftiging. Wat dan? Dan moet je naar een dokter die niet eens Engels spreekt, en met een – is ie al gebruikt? – naald in jouw arm gaat zitten prikken. Hell no! Zo zat ik ooit op de eerste hulp in een Thais ziekenhuis met een olifantenallergie, ik wist niet hoe snel ik daar weg moest komen. Het was een bloederige bedoeling!

8. Je hebt een huisdier
Of twee… En mag jouw maatje wel of niet mee? En als het niet kan, waar laat je je huisdier dan?

9. Er sneuvelen veel relaties
Begrijp me niet verkeerd: vreemdgaan op vakantie gebeurt zelden maar is niet ondenkbaar! Sommige personen kunnen niet met de vrijheid omgaan en laten zich meeslepen in de losse sfeer, dit in combinatie met drank kan ervoor zorgen dat lust de overhand neemt.

10. THUIS is de allerfijnste plek van de hele wereld
Dus jij vermaakt je prima. Je hebt he-le-maal geen behoefte aan al dat reisgedoe en vindt het heerlijk om thuis te rommelen. Er is genoeg te doen, en je hoeft nergens rekening mee te houden. Ook thuis kun je een vakantiegevoel creëren door uren te tafelen, veel te lezen en uiteraard ook regelmatig een middagdutje te doen. Wil je er even uit? Dan ga je toch poepiesjiek uiteten of op culturele ontdekkingstocht in eigen land.

Lees ook: stijlvol reizen, zo gaat alles in de koffer.